Vad är sant? När du läser och följer med i nyheterna är det mycket viktigt att du är källkritisk och tar ett eget ansvar. Hur kan du ta reda på vad som är sant och vad som är ”fake news”?
Fake news
Falska nyheter har alltid funnits. Det är ingen nyhet sig. Särskilt diktaturer har använt fake news för att vilseleda sin befolkning i alla tider. Eller så har man skippat att förmedla nyheterna alls. Fake news började att göra sitt stora återtåg, både medialt och som ett uttryck, 2016 under den amerikanska presidentvalskampanjen. Plötsligt började orden ”fake news” höras. Det problematiska med fake news är tre saker: Dels osanningen i sig själv, dels att det skapar misstro i samhället och dels att det är ett lättvindigt sätt att hantera kritik.
Källkritik
Hur ska du då göra för att avgöra om det handlar om fake news eller inte? Det första som du behöver göra är att fråga dig var nyheten kommer ifrån. Vilken media skrev om det? Etablerad media, som SVT, BBC, SvD och The Guardian är mer trovärdiga än Kalles blogg. Men bara för att det är etablerad media, behöver det inte betyda att allt är perfekt. När du läser en artikel måste du alltid se efter vilken källa som artikeln har. Det finns stora sajter som skriver snabbt och ”lätt” och skapar klickvänliga rubriker, och så finns det fördjupande privata bloggar av forskare och experter där allt kan hänvisas till riktiga källor.
Vad är då en bra källa? Det kan vara ögonvittnesskildringar, professorer, forskningsrapporter, andra experter, artiklar, böcker, företagare eller filmer och bilder. En läkare som talar om en sjukdom har större tyngd, än en brevbärare. Dock kan brevbärarens upplevelse av sjukvården, en ögonvittnesskildring, ibland väga tyngre om det handlar om hur det känns att vara patient.
När du tittar på källan är det också viktigt att se vem källan är och fråga dig om upphovsmannens syfte. Du kan också läsa av hur förenklat personen samtalar om ett ämne. Om ”allt är dåligt” eller om de andra alltid har fel, alltså ett vi och dom-tänkande, så är det tecken på att personen inte analyserar och reflekterar. Ju mer förenklat, desto mindre värt är det att lyssna på uppgiften. Samhället och livet är mycket komplext.
Sprid inte felaktigheter!
Om du använder sociala media, som ju de flesta gör, är det viktigt att du inte sprider falska nyheter själv. Läs alla artiklar som du delar. Kolla källor och fråga dig vem som är avsändaren och vilket syfte personen haft.