Fänkålste är INTE alternativmedicin, det är te.

oktober 22, 2011 by
Filed under: HÄLSA 

Propagandan mot alternativmedicin fortsätter. Idag har både DN och SvD braskat upp en artikel som heter ”Dödssjuk pojke behandlades med te”

Och meningen med artikeln är att vi skall reagera över att föräldrarna var oansvariga och gav sin pojke fänkålste fast han var dödsjuk i lunginflammation. Och Gud bevars pappan var homeopat också.

Det finns flera konstigheter med denna artikel. Vi vet nästan ingenting vad som hände. Hur länge hade pojken varit sjuk? Hög feber? Hur ont hade han? mm vilken homeopatisk medicin fick han och fick han homeopatisk medicin över huvudtaget, eller fick han bara fänkålste?

Te är INTE homeopatisk medicin.

Pappan är ortoped och homeopat, men har han adekvat utbildning i homeopati? Det fodras många års utbildning för att bli en skicklig homeopat. En skicklig homeopat botar sjuka, men i det här fallet dog patienten. Och pappan är utbildad läkare, som sådan borde han ha tillräckliga medicinska kunskaper för att ha insett att pojken borde åka till sjukhuset. Hur länge väntade de med att ta pojken till sjukhuset en timme, en dag eller en vecka? Så vad hände egentligen?

Om pappan och mamman har försökt behandla sin son och de misslyckats är det beklagligt. Men man kan inte lasta alternativmedicinen för det. Det tyder mer på att föräldrarna har försökt göra någonting de inte har klarat av.

Uppdatering 23/10: Föräldrarna har gett pojken ”växtbaserade läkemedel” har jag nu fått veta. Och växtbaserade läkemedel är alltså inte homeopati. Det gäller att kunna skilja på vad som är vad och frågan är också om pappan verkligen är homeopat. Troligen är han ortoped utan några djupare kunskaper i vare sig alternativmedicin eller homeopati.

Alternativt pappan har stora kunskaper i både homeopati och alternativmedicin, någonting tragiskt har hänt men beror inte på felbehandling och mobben mot alternativmedicinen skriver lögnaktiga artiklar i Italienska tidningar som sedan kablas vidare ut över hela världen, som en sanning.

När någon dör under alternativmedicinsk behandling anses det att personen dog pga behandlingen. När folk dör inom den konventionella medicinen dog patienten trots adekvat behandling. (utom förstås en del missar som på senare tid allt oftare händer inom den vanliga sk evidensbaserade sjukvården, men det är en helt annan diskussion)

 

Comments

9 Comments on Fänkålste är INTE alternativmedicin, det är te.

 1. Tttore on sön, 23rd Okt 2011 12:19
 2. Homeopati är en pseudovetenskap i samma klass som kreationism, genustrams och astrologi.

  Alla är baserade på rena fantasier och önskedrömmar och saknar all slags koppling till riktig vetenskap och verkligheten. De är så absurt skrattretande att man misstänker att de som propagerar för dessa inte alls tror på detta själva utan gör det för att förstöra och sabotera för andra människor.

 3. Anders on sön, 23rd Okt 2011 10:37
 4. Den som anser att homeopati är en sk pseudovetenskap bör läsa Robert Hahns blogg. http://roberthahn.nu/2011/10/01/sanningen-om-homeopati/

 5. Loke on sön, 23rd Okt 2011 12:31
 6. Alternativmedicin inte enbart homeopatiska mediciner (som du vet). Därav är din titel är felaktig. Måste öven påpeka att Te (olika sorter) används som alternativmedicin i flera områden.

  Precis som du skriver senare i inlägget så är ”Te är INTE homeopatisk medicin.”, så med det kan jag meddela att DN, SvD och Folkvet alla har skrivit fel. Alla ska istället skriva att Fänkåltet (i detta fall) är en alternativmedicin.

  Angående ämnet, du ställer flera frågar, men vad säger du om att läsa vad de italienska tidningarna skriver om detta? Här är några av de flera som finns:
  http://goo.gl/7qtcw & http://goo.gl/BZLrh

  Hur länge hade pojken varit sjuk?
  20 dagar (om inte längre).

  Hög feber? Hur ont hade han?
  Nämns inte, men förmodligen med tanke på magkatarr etc.

  Vilken homeopatisk medicin fick han, eller fick han bara fänkålste?
  Nämns inte, men har fick mer än fänkålste (alternativ medicin). Så om Luca fått mer av alternativ medicin eller också homopatisk medicin vet vi inte.

  Har han adekvat utbildning i homeopati?
  Ja, annars skulle han bli anhållen för att det är olagligt i Italien.

 7. Anders on sön, 23rd Okt 2011 10:36
 8. @Loke. Att föra fram i artikeln att föräldrarna har försökt bota sin son med alternativmedicin, alltså te är en vinkling som mobben mot alternativmedicin använder sig av. Det låter illa. Alla som är litet insatt i alternativmedicin vet att örter har mild effekt och botar inte allvarliga åkommor som lunginflammation, om det nu var det han hade. Du länkade till två artiklar. Den artikeln med senast datum beskriver att pojken dog av komplikationer av en influensa. Om det är sant att pojken varit sjuk i 20 dagar i allvarliga influensasymptom har föräldrarna helt klart brustit i sitt omdömme.

  Vidare står att pojken fått växtbaserade läkemedel och OBS det är inte homeopati. Jag ställer mig också frågan om pappan verkligen är homeopat. En homeopat använder homeopatiska läkemedel där man vet om de funkar redan efter andra eller tredje dosen. Och han borde om det inte hade fungerat för honom tagit kontakt med en kollega som borde ha hjälpt honom. Så frågan är vad hände egentligen och är han verkligen homeopat?

  Jag googleöversatte artikeln och där står att pappan är ”hedersordförande, National Academy of Medicine Homeosynergic” Och jag vill påpeka att homeosynergic inte är homeopati ! Homeo betyder lika och Synergi betyder sammarbete av något slag. Homeopati är något helt annat. Början av ordet är lika, alltså homeo men sedan kommer ordet pati. Homeopati betyder alltså snarare ”lika lidande” Det kan vara så att man här gjort en sammanblandning eftersom man har missförstått någonting.

 9. AL on sön, 23rd Okt 2011 08:17
 10. Du har visserligen helt rätt angående kvalitén på artikeln och att te bara är te, men jag ställer mig tveksam till att några molekyler medicin skulle räddat barnet även om det användes rätt.

 11. Mattias on sön, 23rd Okt 2011 08:35
 12. Bra skrivet!

 13. Peter Olausson, VoF on tis, 25th Okt 2011 10:27
 14. Luigi Marcello Monsellato är lärd i en mäng irrläror, homeopati inkluderad.

 15. peter on tis, 1st Nov 2011 03:36
 16. jag trodde alltid att fänkålste är farlig för människor som lider av övervikt
  men visste inte att det funkar mot homeopati

  förresten jag att dricka detta te skulle du kunna råda mig bör jag forts’tta dricka det

 17. Anders on tis, 1st Nov 2011 06:44
 18. Jag kan inte råda dig varken bu eller bä om du skall dricka te eller inte. Men kan du svara på frågan; varför skulle ett fänkålste vara farlig för överviktiga människor?

Tell me what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!