Ungerns nya myndighet ger makten till staten att kontrollera media

januari 4, 2011 by
Filed under: YTTRANDEFRIHETEN 

DN rapporterar om ny lag i Ungern. En ny lag och en myndighet som ska bevaka att tidningar, radio och TV inte bryter mot krav på balanserad rapportering. Syftet är att skapa en enhetlig tillsyn för alla typer av media, men problemet är att den nya myndigheten är helt i klorna på regeringen.

Det innebär att regeringen i Ungern diktatoriskt  kan bestämma vad som får och vad som inte får visas på TV och skrivas i tidningarna. Det kommer att betyda, i stället för att media kontrollerar staten och makten, kommer nu istället staten och makten kontrollera media.

Detta låter inte alls bra, men innan Ungern kritiseras allt för hårt kan man först ta en titt på vad vår egen regering i Sverige håller på med:

DN 2010-12-17 ”Regeringen bryter mot grundlagen. Regeringen inför förhandsgranskning av nya programtjänster i SVT, SR och UR. Public service-bolagens chefer är mycket kritiska och menar att beslutet strider mot grundlagen” Läs mer

Comments

Tell me what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!