Regeringen vill begränsa möjligheterna för SVT, SR och UR

december 17, 2010 by
Filed under: YTTRANDEFRIHETEN 

Vår yttrandefrihet börjar ligga risigt till!

Regeringen beslutade på torsdagen att införa ett system med förhandsgranskning för nya programtjänster i alla tre public service-bolagen – Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion. I klartext handlar det om en åtskillnad av public service och andra medieaktörer.

Public service-bolagen ska inte syssla med sådana program och medietjänster som, enligt regeringen, förstör marknaden för de kommersiella kanalerna. När SVT har en ny programidé ska den anmälas till regeringen som låter tjänstemännen på den nya Myndigheten för radio och tv godkänna eller underkänna.

Strider mot grundlagen

De tre högsta cheferna på SVT och SR menar att förhandsprövningen strider mot den svenska grundlagen. De menar att det främsta skyddet för ett oberoende public service ligger i den grundlagsfästa yttrandefriheten. När en innehållsprövning nu införs ligger den vid sidan om yttrandefrihetsgrundlagen.

De kommersiella mediebolagen, däribland TV 4, har enligt SR:s vd Mats Svegfors ”utövat rejäl press på regeringen för att begränsa public services utvecklingsmöjligheter”. Inte minst har SR:s utarbetade webb varit föremål för kritiken från marknaden.

På den här punkten finner Mats Svegfors ännu en anledning till oro.

– Radio- och tv-myndigheten ska skicka ut vår verksamhetsidé på remiss till de kommersiella aktörerna på marknaden innan vi kan lansera tjänsten. Det kommer att dröja tre fyra månader innan vi får ett beslut. Under den tiden kan kommersiella aktörer rakt av ta vår idé och genomföra den. Det är förödande för en organsation som bygger på kreativitet, säger Mats Svegfors. Läs mer DN

Comments

Tell me what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!