Det finns uppgifter som tyder på att Golfströmmen eventuelt har stannat

december 19, 2010 by
Filed under: VÄDER 

Vintern började redan i  november. Snön kom slutet av oktober och smälte inte bort, som är normalt, utan låg kvar. November har varit den kallaste i mannaminne och förra vintern var svinkall.  Och var har den ”globala uppvärmningen” tagit vägen?

På vintern brukar vi ha varma vindar som kommer in och dämpar kylan men av någon anledning så har vi inte det just nu. Istället har vi kall luft som strömmar ner från ishavet och det verkar som att det kommer att hålla i sig. VARFÖR har vi inga varma vindar?

Kan det  bero på att Golfströmmen har fått problem och hur mår den egentligen?

Enligt Dr Gianluigi Zangari PhD from the Frascati Institute så bröt den så kallade Loop Current i Mexikanska golfen ihop och upphörde att fungera i Maj i år. Loop current är förenklat en varmvatten ström i golfen som är den drivande faktorn för golfströmmen.

Det man misstänker är anledningen till sammanbrottet är direkt länkat till BP oils utsläpp av olja i bukten. De över 200 miljoner gallon olja som läckte ut ”dolde” man nästan helt genom att dumpa 2 miljoner gallon av nåt som kallas colexit i havet över oljan samt x antal miljoner gallon av andra kemikalier. Detta fick oljan att sjunka till botten och därigenom ”försvinna”. Tyvärr så dödade colexitet också The Loop Current effektivt och bröt därigenom upp golf strömmen! Havsvattnet har utanför den 47 longituden stannat och snabbt kylts ner med 10 grader, detta kära medborgare är riktigt dåliga nyheter för oss.

Sä här ser en normal Golfström ut

Men så här såg Golfströmmen ut den 11 december. Den är kallare samt har flera avbrott

Läs mer: Wicked News Sverige och europebusiness.blogspot.com

Uppdaterat 20/12 2010 Golfströmmen hade saktats ned redan innan oljeutsläppet (och oljeutsläppet saktade ner golfströmmen ännu mer)

Tidskriften Nature har publicerat en artikel där man konstaterar en försvagning av den nordatlantiska djupvattenströmmen. Den här förändringen har i studien blivit förknippad med en kraftig minskning av havets nordliga värmetransport.

Under mätperioden 1957-2004 har värmetransporten minskat med ca 20%. En försvagning av den nordatlantiska djupvattenströmmen stämmer överens med en observerad minskning av djupvatteninflöde från Arktiska havet in i Nordatlanten. En annan stödjande observation är en avtagande salthalt i Norska havet och i norra Nordatlanten, som kan kopplas till minskad djupvattenbildning.

Globala klimatmodeller påvisar också en försvagning av den atlantiska cirkulationen. I sin senaste rapport anger FN:s klimatpanel IPCC att en minskning i Golfströmmens styrka i medeltal motsvarande c:a 25% kan förväntas de närmaste hundra åren. Men man slår i denna också fast att det är mycket osannolikt att Golfströmmen helt skulle komma att stanna av under denna tidsperiod. Svt.se

Comments

Tell me what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!